Tävling


Celeres Nordica - europamästare i tornerspel 2009, 2010, 2012 och 2018.


Celeres Nordica är internationellt erkänt skickliga riddare och erhåller varje år inbjudningar till de största tävlingarna runt om i världen. Vi har  haft riddare på prispallen i tävlingar på tre kontinenter och bland länderna vi besökt och tävlat i återfinns bland annat Kanada, Nya Zeeland, Australien, Frankrike, England, Belgien, Polen, Danmark, Norge och Litauen.


Vi har deltagit i alla fem EM-tävlingarna som erkänts av  IJA och IJL (se information om dessa organisationer nedan) och segrat i fyra av dem. I senaste inofficiella VM 2005, som var vår första internationella tävling, kom vi fyra.Vi har stor del av tiden de senaste 10 åren haft minst 2 riddare bland de 5 högst rankade riddarna i världen.


IJA


International Jousting Association bildades 1987 i England. Sedan mitten av nittiotalet har organisationen växt och spritt sig över världen. Nu finns det drygt tio medlemsgrupper i ungefär lika många länder. IJA: s syfte är att vara ett övergripande organ för utövare av tornerspel världen över och bland annat återskapa och tillhandahålla ett regelverk och föra ut tornerspel som sport. Celeres Nordica är den enda svenska gruppen som är medlemmar i denna organisation.


Den första torneringen som IJA anordnade ägde rum 1999 med deltagare från Australien och Nya Zeeland och nu anordnas ett par IJA-torneringar om året runtom i världen.


Sedan 2005 har riddare från Celeres Nordica deltagit i dessa torneringar med mycket goda resultat: Klas Lundberg blev 2005 4:a i IJA World Championship (inofficiella VM), 2007 kom Anders Fernstedt 2:a i Grail of Chivalry Tournament och 2009 vann Klas Lundberg European Championship (EM). Även 2010 och 2012 representerades Sverige av Celeres Nordica och även dessa gånger tog Klas Lundberg hem segern, en fantastisk prestation.  2018 var det dags för Gunnar Cederberg att kliva högst upp på pallen för första gången, när EM avgjordes i Åbo.


Celeres Nordica har anordnat 3 IJA-anslutna tävlingar, Uppsala Tournament, med deltagare från hela världen. För mer information om denna se nedan under IJL.


IJA har numera ingen hemsida utan finns som en Facebookgrupp.


IJL


International Jousting League är en organisation som samordnar tornerspel som tävlingsform: regelverk, tävlingskalender, rankingsystem etc. Medlemmarna finns över hela världen, men främst i Europa. Även här är Sverige representerat endast av Celeres Nordica.


Organisationen bytte hösten 2007 namn från Euro Jousting League, med anledning av att dess medlemmar nu finns över hela världen.


2006 arrangerade Celeres Nordica sin första IJL-anslutna tornering, Uppsala Tournament. Här tävlade riddare från hela världen (USA, Norge, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Belgien, Tyskland och Sverige) i både skill-at-arms och joust (man mot man). Även 2007 och 2008 gick Uppsala Tournament av stapeln och anses av många vara en av det bäst organiserade torneringarna i världen.


Läs mer om IJL på deras hemsida.


SRS


Svenska Riddarsällskaps Samarbetsgrupp är en samlande organisation för tornerspelssällskap i Sverige. Huvuduppgiften är att diskutera och organisera arbetet över föreningsgränserna, framförallt för att organisera Rikstorneringen, svenska mästerskapet i tornerspel.

Celeres Nordica har deltagit i Rikstorneringen från start, och har där erhållit ett flertal fina placeringar.


Vill du veta mer om SRS, gå in på deras hemsida.